EN | HUN
logo

Szabadulós játék Budapesten, a Budai Vár tövében. A legújabb szabadulós szobák, amelyek a legtrükkösebbek és legnehezebbek közé tartoznak. Csak a legendák szerint lehet az adott idő alatt teljesíteni. Két pálya, extrém kihívások, minőségi környezet, csapatjátékot igénylő logikai feladatok.

Jussatok ki, ha tudtok!


A JÁTÉKRÓL

Mi az a szabadulós játék?

A szabadulós játék - más néven „Élő kalandjáték" vagy "Reality escape game"- egy társasjáték, amely során egy tematikusan kialakított, és a témának megfelelő hangulati effektekkel, illetve tárgyi elemekkel ellátott játéktérből kell limitált idő alatt kijutni.

Az élő szabadulós játék alapja a számítógépes (room) escape game, melyben különböző tárgyak megkeresésével, illetve felhasználásával, feladatok láncolatának megoldása által lehet szobáról szobára „meghódítani” a játékot. Végső cél az utolsó szobából a kijutás. Ez a játék valami hasonló, de egy kitalált történet mentén, élő helyszínen van kialakítva, olyan mintha belépnél egy filmbe, mesébe, vagy számítógépes játékba. Fontos a történetnek megfelelő díszlet, a hangulat, mellyel szorosan összefüggnek a megoldandó logikai feladványok.

Tanácsok kezdőknek

A megoldás érdekében a játékosoknak együtt kell működniük. Ezért ne félj attól, hogy esetleg valamiben nem vagy jó, nem jön az ihlet egy megoldáshoz, ilyenkor bízzál a társaidban. Osszátok meg a feladatokat, így adott idő alatt több dolgot tudtok felfedezni. Közben ne felejtsetek folyamatosan kommunikálni, figyeljetek a többiekre is, nem tudhatjátok, mikor kaptok egy megoldáshoz szükséges információt.

A feladványok megoldásához nincs szükség jelentősebb tárgyi tudásra. A feladatokat színesítheti alap szintű általános műveltségre építő ötlet, de a jó escape game szervező ezeket úgy alkotja meg, hogy ha a játékosnak még sincs meg a szükséges ismerete, kis többletmunkával, - úgy mint, a lehetőségek végig próbálása - mégis ki tudja találni a megoldást.

Egyes megoldások érdekében az asszociációs készséget a "szigorú" logika elé kell helyeznetek. Hallgassatok a megérzéseitekre, minden ötletet érdemes kipróbálni.

A szobákban található tárgyak felfedezésének bátran essetek neki, az egyik legfontosabb feladat a feladványok kiszűrése a dekorációs tárgyak közül. A játéktérben található szokatlan dolgokat semmiképp ne hagyjátok figyelmen kívül, de a megszokott dolgok sem biztos, hogy úgy működnek, mint otthon!

A játék során megoldandó feladványok láncot alkotnak, általában az egyik megoldása után juttok a következőhöz. A lánc azonban nem feltétlenül egy szálon fut, egy megtalált „bármire” lehet, hogy csak később lesz szükségetek, de az is hogy egy megoldás érdekében valamiért vissza kell mennetek akár az első szobába.

Miért jó csapatépítő program a szabadulós játék?

A szabadulós játéknak nagyszerű csapatépítő hatása van, de nem csak a munkahelyi kollektívák viszonylatában. Ilyen célból ajánljuk baráti társaságoknak, iskolai csoportoknak, de még családoknak is:

  • A kijutós játék a csapat tagjait közös munkára kényszeríti. A csapat csak úgy lehet sikeres, ha megosztják a tennivalókat.
  • A csapatépítő program során közösen megoldott feladatok, az együtt megélt élmények erősítik a barátságokat, közös családi élményt adnak, javítják az együttműködést. A csapat részeként mindenki egyre inkább megtalálja a neki való feladatot, rájön, hogy mely feladattípusok megoldásában eredményesebb.
  • Kialakulnak az egyes szerepek, lesz aki a feladatszervezés élére áll, van aki a kommunikációt segíti, van aki csak egy adott feladatban szeret elmélyedni.
  • A csoport a sikeresebb működés érdekében kialakít közös rutinokat, ezeket játékról-játékra továbbfejleszti. A csapatépítő hatás (a fejlődés) még jobban érzékelhető, ha a "csapat" már több hasonló szabadulós játékot végigcsinált.
  • Az időkorlát szorítása miatt a kialakult konfliktusokat megpróbálják minél hamarabb lekezelni.
  • Rájönnek, hogy a csapat hatékonyságát növeli, ha különböző képességekkel rendelkeznek a tagjai, ezt becsülni is fogják egymásban, könnyebben kérnek segítséget egymástól.
  • A korábban elkövetett hibákat megbeszélik, a következő alkalommal próbálják közösen elkerülni.

Ha nem hallottál még a csapatépítés során is fontos flow élményről, nézz utána itt!

Mennyi időt vesz igénybe ez a program?

Az érkezéstől a távozásig számoljatok körülbelül másfél-két órával. A játékidő 80 perc, de a játékélményt növeli, ha végighallgatjátok a játékot segítő, fontos információkat tartalmazó tájékoztatásunkat, hagytok időt előtte ráhangolódni, ha szükséges elmenni a mosdóba. Kérjük, ne késsetek, mert ez esetben lerövidülhet a játékidő!

Mi az, amit feltétlenül tudnom kell a játék megkezdése előtt?

A szabaduló pálya kialakításánál különös figyelmet fordítottunk a biztonságra. A helyszínen kapott instrukciókat betartva baleset nélkül és ép ruházatban kerültök ki a kalandból. Tanácsos kényelmes öltözéket felvenni, számításba véve, hogy ez egy pince, ahol minden tárgyat meg kell ismerni, tapogatni, arrébb rakni, így hát a magas sarkú cipő, koktélruha és az öltöny nem lenne okos választás.

Hányan tudunk egyszerre játszani?

A játék 4-6 fős csapatok számára ideális. Két főnek is élvezetes lehet, de ha nem rutinos szabadulók, nem biztos, hogy sikerül időben kijutni. Hat fő felett javallott több csapatot alkotni és egymás utáni időpontokat foglalni. A gyorsasági verseny mellett, érdekes lehet összehasonlítani, hogy a csapatok miként oldják meg az egyes feladatokat, ezen kívül, akik már kiszabadultak, képernyőn követhetik a bentiek játékát.

Mi van, ha nem tudjuk, megoldani a feladatokat?

A szobákban elhelyezett kamerákon keresztül egy játékmester folyamatosan figyelemmel kíséri a játékot. Ha elakadtok, segít és terel majd benneteket a helyes irányba, úgy hogy a játék hangulata sem törik meg. Akár előre is megbeszélhetitek, mennyi segítséget adjon.

Hány éves kortól lehet ezt játszani?

A játékban 14-től - 97 évesig mindenki talál magának való feladatot. Azonban a feladványok jellege miatt a 14 éven aluli gyerekek számára játék élvezete csak felnőtt részvétele mellet garantálható. 14 éves kor alatt felnőtt kíséret javasolt.

Veszélyes, félelmetes? Mi van, ha klausztrofóbiás vagyok?

A kijutós játékban mindenki saját felelősségére vesz részt, de ugyanakkor nincs félnivaló. A játéktérben nincsenek rémisztő tárgyak, sem váratlan, nagyon ijesztő effektusok. Az adrenalin fröccsöt a vészesen fogyó idő, a versenyhelyzet, és egyéb hangulati elemek biztosítják. A bezártság csak jelképes, ezen kívül a játékmester figyel minden mozdulatot, ha baj van, cselekszik.

Magyarul nem beszélő külföldiek is tudnak játszani?

A játéktérben minden szükséges szöveges információ - mind a tájékoztató jellegű, mind a játékkal szorosan összefüggő - magyarul és angolul is megtalálható. Vegyes nyelvű csapatok sincsenek hátrányos helyzetben, mivel ezen információk szövegezése egyszerű, alapfokú angol/magyar nyelvtudás elegendő.

Ha ezek után maradt még kérdésed, ne habozz írni nekünk, vagy kérdezd meg telefonon!

vissza

KAPCSOLAT

fb tripadvisor
telefon+36 30 965 9059
email escape@verem.hu
cím 1013 Budapest, Pauler u. 18.
nyitva

Minden nap 10:00-22:00

A játékhoz telefonos vagy online időpont foglalása szükséges!